Med väl planerade åtgärder och god hantering kan en ny europeisk standard för bevarande av vattendränkt arkeologiskt trä ge unik information om tidigare samhällen och människors vardagsliv.
Den nya standarden, EN 18056:2025 Bevarande av kulturarv – Vattendränkt arkeologiskt trä – Karakterisering av vattendränkt arkeologiskt trä som stöd i beslutsprocesser för dess bevarande, är framtagen i samarbete med flera internationella experter där Sverige har ingått.
Med standarder som verktyg vid forskning blir det enklare att jämföra resultat, ange riktvärden och utbyta erfarenheter kring de utmaningar som rör bevarandet av det fysiska kulturarvet.
Stöd till forskningen
För alla som arbetar med vattendränkt arkeologiskt trä kan den nya standarden fungera som stöd vid olika beslutsprocesser. Standarden beskriver föremål och konstruktioner av trä som ett viktigt arkeologiskt material och pekar på vikten av en anpassad metodik för att analysera och dokumentera vattendränkt arkeologiskt trä.
– Att arbeta med standarden hjälper oss att på bästa sätt ta till vara detta viktiga källmaterial, säger Tom Sandström som arbetar vid Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium.

Komplement till tidigare standard
Standarden redogör för de olika steg, dokumentationsprocesser och analysmetoder som kan vidtas och stödja en väl anpassad strategi för fyndets bevarande. Den nya standarden kompletterar den redan publicerade standarden om vattendränkt trä i landarkeologisk kontext.
- Här kan du ta del av den nya standarden för vattendränkt arkeologiskt trä (sis.se)
- Tidigare publicerad standard om hantering av vattendränkt trä i landarkeologisk kontext (sis.se)
Andra standarder inom bevarande av kulturarv som kan vara användbara inom ämnet inkluderar Metodik för provtagning från kulturobjekt – Generella krav och riktlinjer.
När du vill veta mer
I Sverige bedrivs standardiseringsarbetet hos Svenska Institutet för standarder (SIS), i den tekniska kommittén SIS/TK 479 Bevarande av kulturarv. I samarbetet deltar museer, universitet, myndigheter, Svenska kyrkan och privata företag. Riksantikvarieämbetet har en aktiv roll i arbetet och deltar med flera svenska representanter.
Har du frågor om kommittén eller vill delta med din organisation, kontakta gärna Louise Qvarnström, SIS projektledare för den tekniska kommittén.
Ta del av standarderna utan kostnad
Genom ett friköpsavtal som tecknats mellan Svenska Institutet för standarder och Riksantikvarieämbetet kan samtliga standarder läsas utan kostnad av företag, myndigheter och organisationer som är verksamma i Sverige. Syftet med avtalet är att öka tillämpningen av standarder på kulturarvsområdet.
The post Ny standard för bevarande av vattendränkt arkeologiskt trä appeared first on Riksantikvarieämbetet.