Vad krävs för att omvandling och ombyggnad ska bli lika självklart som nybyggnation? Den mest hållbara byggnaden är den som redan är byggd. Det var utgångspunkten för projekt ”Idéverkstad: Omvandling” som nu har publicerat sin slutrapport.
Att bygga om befintliga byggnader är en viktig del i omställningen till ett hållbart samhälle för att minska byggsektorns klimatpåverkan och samtidigt bättre ta tillvara bebyggelsens befintliga kulturhistoriska, estetiska och sociala värden.
Det yngre kulturarvet och kommersiella lokaler i fokus
I projektet undersökte Boverket, Riksantikvarieämbetet och Fastighetsägarna om, och hur, framför allt kontor och kommersiella byggnader går att bygga om till bostäder eller annan användning. Särskilt byggnader från andra halvan av 1900-talet – det så kallade yngre kulturarvet – har varit i fokus.
Nu har projektets slutrapport Omvandling av lokaler till bostäder publicerats på Boverkets webbplats. I rapporten lyfts både hinder och möjligheter, lärande exempel i Sverige och internationellt samt förslag till fortsatt arbete.
När du vill veta mer
Projektet är ett initiativ från Boverket och har genomförts tillsammans med branschens aktörer och i samverkan med föreningen Fastighetsägarna och Riksantikvarieämbetet. Syftet har varit att skapa en ökad samsyn mellan myndigheter, organisationer och andra aktörer om hinder och möjligheter och främja omvandling.
The post Omvandling av byggnader – ett hållbart skifte appeared first on Riksantikvarieämbetet.