

Det nationella samordningssekretariatet för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling av kulturarvet, Digisam, startade sin verksamhet den 1 september 2011 och finns idag vid Riksarkivet. Det består av sex personer inklusive verksamhetsledaren och är placerade i Krigsarkivets lokaler på Gärdet.
I budgetpropositionen skriver regeringen att man bedömer att det arbete som Digisam har bedrivit i huvudsak bör fortsätta. Regeringen bedömer vidare att Riksantikvarieämbetet från och med den 1 januari 2017 bör driva det nationella samordningssekretariatet för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling av kulturarvet och avser att återkomma med preciseringar avseende denna uppgift i den aviserade kulturarvspolitiska propositionen.
Detta ska ses mot bakgrund av att Riksantikvarieämbetet ska få utökat ansvar inom museiområdet och att ett flertal av uppgifterna som idag utförs av Riksutställningar ska utföras av Riksantikvarieämbetet.
En styrgrupp, sammansatt av representanter från Riksarkivet, Riksantikvarieämbetet, Kungliga biblioteket och Centralmuseerna fastställer inriktningen för sekretariatets verksamhet. De som är med i styrgruppen är förutom riksarkivarien Karin Åström Iko, Stina Westerberg ordförande i styrgruppen och generaldirektör Musikverket, Lars Amréus, riksantikvarie, Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie, Jan-Olov Westerberg, överintendent Naturhistoriska Riksmuseet.
– Vi är glada att det arbete som Digisam bedriver fortsätter, det är mycket viktigt och uppskattat, säger riksantikvarie Lars Amréus, – Vi vill behålla styrkan i Digisam med en tydlig organisationsövergripande styrgrupp på ledningsnivå. Vi vill också hålla ihop samordningssekretariatet och hoppas verkligen att personalen vill fortsätta arbetet som en del i Riksantikvarieämbetet, fortsätter han.
Riksantikvarieämbetet planerar att placera sekretariatet på Riksantikvarieämbetets kontor på Östermalm i Stockholm och organisatoriskt vid staben. Rolf Källman har varit verksamhetsledare för Digisam sedan starten:
– Jag är glad och stolt att samordningsarbetet fortsätter och permanentas. Det stämmer väl med den positiva feedback vi fått under åren. För mig personligen känns det nu naturligt att lämna över ansvaret till någon ny nu när Digisam går in i en ny era.
Torsten Hökby är stabschef vid Riksantikvarieämbetet:
– Jag har arbetat i Digisams beredningsgrupp i fyra år och sett det enorma arbete Rolf har gjort. Han har lovat sitt stöd även i fortsättningen. Inte minst viktigt är råd i rekryteringen av ny verksamhetsledare för Digisam och planeringen av kommande år. Vi ser fram emot uppdraget att driva denna samordning vidare. Vi går nu in i en planering för 2017 som vi sedan får justera när vi ser hur regeringen preciserar uppgifterna i kulturarvspropositionen.
Digisam ska vara överfört till Riksantikvarieämbetet den första januari 2017.
Kontakt: Torsten Hökby, 08 – 5191 8126, torsten.hokby@raa.se,
På uppdrag av regeringen har Jordbruksverket föreslagit ändringar av miljöåtgärder i nuvarande landsbygdsprogram. Ändringarna ska stärka möjligheterna att nå flera av miljökvalitetsmålen.
Förslaget innebär bland annat mer pengar till anläggning och skötsel av våtmarker samt höjda ersättningsnivåer till betesmarker med höga natur- och kulturvärden.
Jordbruksverket har genomfört uppdraget har tillsammans med Riksantikvarieämbetet, Havs- och vattenmyndigheten, och Naturvårdsverket. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.
Nu har Myndigheten för kulturanalys publicerat en rapport för statistik över kulturmiljöområdet. I rapporten redovisas bland annat statistik över antalet byggnadsminnen, fornlämningar och områden utsedda till riksintressen för kulturmiljö.
Den redovisar även siffror över statliga anslag samt kulturmiljöarbetet på länsstyrelser, i kommuner och det civila samhället. Dessutom presenteras statistik om markanvändning och bebyggelse. Rapporten ingår i uppdraget om officiell statistik för kultur och fritid som Kulturanalys sedan 2012 ansvarar för. För kulturmiljöområdet publicerades statistik senast 1997.
Rapporten och mer information hittar du på Kulturanalys hemsida.
Kontakt: Charlotte Hamilton, charlotte.hamilton@raa.se
Nu har Riksantikvarieämbetet startat med leverans av e-plikt till Kungliga biblioteket (KB). Enligt Lagen om pliktexemplar av elektroniskt material (SFS 2012:492) ska vi i likhet med andra myndigheter leverera in digitala publikationer till Kungliga biblioteket. Lagen syftar till att samla in och bevara digitala publikationer till stöd för forskningen, den omfattar däremot inte tillgängliggörande av publikationerna.
Det levererade materialet blir sökbart i den nationella bibliotekskatalogen Libris. Om den institution som levererar in material tillhandahåller en beständig länk för publikationen kan den också läsas i Libris. I och med att många institutioner står inför att leverera in e-plikt, vill vi dela med oss av hur vi gjorde på Riksantikvarieämbetet.
Ett exempel på hur en av Riksantikvarieämbetets e-pliktsposter ser ut i Libris. Den som vill läsa publikationen klickar på länken till Samla under rubriken Internetlänk.
För vår del stod det tidigt klart att vi ville använda oss av en automatiserad metod. Avgörande faktorer var mängden publikationer och att vi hade ett system på plats varifrån publikationerna kunde hämtas maskinellt.
Vi levererar från Samla – Riksantikvarieämbetes öppna arkiv, vilket är ett relativt nytt system som redan från början satts upp med e-plikten i åtanke när det gällde vilka uppgifter om de digitala publikationerna som skulle finnas med. Från Samla ville vi få med så mycket uppgifter som möjligt och vi valde därför den utförligaste metadataspecifikationen som KB erbjuder, nämligen Bibliografiska metadata i MODS enligt FGS-PUBL vid leveranser av elektroniska dokument till Kungliga biblioteket.
Vi utgick först ifrån en leveransmetod i formatet RSS men insåg att det skulle innebära att vi inte fick med all den information som vi önskade. Vi valde därför leveransmetoden OAI-PMH. När en digital publikation (som är utgiven av Riksantikvarieämbetet) läggs in i Samla hämtas den samma dag av Kungliga biblioteket via en så kallad feed och visas dagen därpå i Libris. De poster som vi levererat till Libris förses sedan med mer information av vårt eget bibliotek, Vitterhetsakademiens bibliotek, för att publikationerna ska bli ännu lättare att hitta.
I arbetet med att sätta upp vår e-pliktleverans har vi haft ett ovärderligt stöd från Kungliga bibliotekets personal både när det gäller system- och metadatafrågor.
Annalena Cronemo, bibliotekarie, Riksantikvarieämbetet/Vitterhetsakademiens bibliotek.
Johan Carlström, förvaltningsledare, enheten för informationssystem.