Quantcast
Channel: Riksantikvarieämbetet
Viewing all 1411 articles
Browse latest View live

Kulturarv i krig och konflikt

$
0
0
Den rekonstruerade Stari Most i Mostar. Dess föregångare stod i över 400 år innan den sprängdes av bosnienkroatiska styrkor i kriget 1993.
I samband med inbördeskriget i Syrien har frågan om kulturarv i krigsområden blivit högaktuell. Men det är inte första gången i historien som kulturarvet blir till måltavla i en konflikt. I en nyutgiven forskningsöversikt finansierad med FoU-anslag från Riksantikvarieämbetet erbjuds  en ordentlig historisk genomgång av kulturarv i krig och konflikt.
Forskningsöversikten är författad av Peter Halldén med kollegor vid Försvarshögskolan och går igenom hur kulturarvet påverkats vid en rad konflikter från första världskriget fram till våra dagar. Forskningsfältet i sig är inte särskilt väl genomforskat vilket genomgången visar. Den forskning som finns ligger inom statsvetenskap, kulturhistoria, juridik och historia. Störst forskningsmängd finns om konsekvenserna för kulturarvet av krigen på Balkan under 1990-talet. Även kriget i Irak under 2000-talet och första och andra världskriget är väldokumenterade. Idag är den mest akuta krisen den i östra Medelhavsområdet där kulturarv utsätts för medveten förstörelse och som en biaffekt av de våldsamma striderna. De pågående krigen väcker en rad frågeställningar om hur kulturarv kan bevaras, skyddas men även exploateras i krig.

Digisam överförs till Riksantikvarieämbetet

$
0
0

Det nationella samordningssekretariatet för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling av kulturarvet, Digisam, startade sin verksamhet den 1 september 2011 och finns idag vid Riksarkivet. Det består av sex personer inklusive verksamhetsledaren och är placerade i Krigsarkivets lokaler på Gärdet.

I budgetpropositionen skriver regeringen att man bedömer att det arbete som Digisam har bedrivit i huvudsak bör fortsätta. Regeringen bedömer vidare att Riksantikvarieämbetet från och med den 1 januari 2017 bör driva det nationella samordningssekretariatet för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling av kulturarvet och avser att återkomma med preciseringar avseende denna uppgift i den aviserade kulturarvspolitiska propositionen.

Detta ska ses mot bakgrund av att Riksantikvarieämbetet ska få utökat ansvar inom museiområdet och att ett flertal av uppgifterna som idag utförs av Riksutställningar ska utföras av Riksantikvarieämbetet.

Styrgrupp fastställer inriktningen

En styrgrupp, sammansatt av representanter från Riksarkivet, Riksantikvarieämbetet, Kungliga biblioteket och Centralmuseerna fastställer inriktningen för sekretariatets verksamhet. De som är med i styrgruppen är förutom riksarkivarien Karin Åström Iko, Stina Westerberg ordförande i styrgruppen och generaldirektör Musikverket, Lars Amréus, riksantikvarie, Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie, Jan-Olov Westerberg, överintendent Naturhistoriska Riksmuseet.

– Vi är glada att det arbete som Digisam bedriver fortsätter, det är mycket viktigt och uppskattat, säger riksantikvarie Lars Amréus, – Vi vill behålla styrkan i Digisam med en tydlig organisationsövergripande styrgrupp på ledningsnivå. Vi vill också hålla ihop samordningssekretariatet och hoppas verkligen att personalen vill fortsätta arbetet som en del i Riksantikvarieämbetet, fortsätter han.

Riksantikvarieämbetet planerar att placera sekretariatet på Riksantikvarieämbetets kontor på Östermalm i Stockholm och organisatoriskt vid staben. Rolf Källman har varit verksamhetsledare för Digisam sedan starten:

– Jag är glad och stolt att samordningsarbetet fortsätter och permanentas. Det stämmer väl med den positiva feedback vi fått under åren. För mig personligen känns det nu naturligt att lämna över ansvaret till någon ny nu när Digisam går in i en ny era.

Nu inleds planeringen

Torsten Hökby är stabschef vid Riksantikvarieämbetet:

– Jag har arbetat i Digisams beredningsgrupp i fyra år och sett det enorma arbete Rolf har gjort. Han har lovat sitt stöd även i fortsättningen. Inte minst viktigt är råd i rekryteringen av ny verksamhetsledare för Digisam och planeringen av kommande år. Vi ser fram emot uppdraget att driva denna samordning vidare. Vi går nu in i en planering för 2017 som vi sedan får justera när vi ser hur regeringen preciserar uppgifterna i kulturarvspropositionen.

Digisam ska vara överfört till Riksantikvarieämbetet den första januari 2017.

Kontakt: Torsten Hökby, 08 – 5191 8126, torsten.hokby@raa.se,

Du har väl anmält dig till Höstmötet? Sista dag för att boka boende

$
0
0
Höstmöte 2016. Tema: Jämlikhet inför det förflutna
Vill du också försäkra dig om en plats på Riksantikvarieämbetets Höstmöte i november? Då är det dags att anmäla dig nu! Behöver du dessutom hjälp med boende är det bråttom. Vi har ett antal hotellrum reserverade fram till den 9 oktober. Först till kvarn. Årets program har redan fått ett fantastiskt gensvar. Kanske det mest aktuella och utforskande någonsin?
Temat för Höstmötet den 8–10 november är ”Jämlikhet inför det förflutna” och handlar om hur vi människor genom att närma oss och bruka kulturarvet kan uppleva större nyfikenhet och engagemang vid mötet med andra människor. Tillsammans med dig vill vi stanna upp i arbetsvardagen, tänka nya tankar, hjälpa varandra med svar på svåra frågor och få inspiration till fortsatt arbete. – Kulturarvet är just nu högaktuellt i det offentliga samtalet, bland annat i debatten kring identitetsfrågor och museernas roll. Hur vi kan förhålla oss till kulturarvet för att bidra till ett samhälle som håller ihop är en viktig samhällsfråga fråga som vi kommer att utforska på Höstmötet, säger riksantikvarie Lars Amréus. Vi vill därför påminna om att anmälan är öppen för Riksantikvarieämbetets Höstmöte den 8–10 november i Stockholm. Där får du möta talare som Tiffany Jenkins, Per Grankvist, Roozbeh Janghorban, Angus Kennedy, Bea Uusma, Fredrik Sjöberg och många fler. Vi håller till på Nalen, men det hela inleds med en upptäcktsresa i samarbete med Världskulturmuseerna. Dessutom presenterar vi vem eller vilka som får årets förtjänstmedalj. På raa.se/hostmote finns all information om programmet och årets talare! Först till kvarn gäller på flera av aktiviteterna. Så vänta inte, gör din anmälan i dag! Anmäl dig på delegia.com/hostmote2016 Tipsa gärna andra om mötet. Du kanske också känner någon som skulle tycka om att diskutera hur alla, oavsett ursprung, ska kunna uppleva att de kan göra anspråk på det kulturarv som format Sverige. Varmt välkommen!

Nu kan du ladda ner Gotland till Minecraft

$
0
0
Almedalen i Minecraft,.
Nu har vi förfinat och bearbetat de kartor som Lantmäteriet har skapat för spelet Minecraft. Med hjälp av Lantmäteriets geografiska data, laserskanningen av Sverige och data från byggnadsregister har vi skapat en karta med byggnader över Gotland och markerat ut alla de kulturhistoriskt intressanta byggnaderna.
De första kartorna släpps för nedladdning idag, den 10/10, klockan 10.10. Mer kartor kommer efterhand som de blir klara. Läs mer om projektet, hitta alla instruktioner och framför allt, länkar till filerna. Se mer om projektet i detta reportage från SVT Öst.

Lyckat samarrangemang mellan de statliga kulturarvsmyndigheterna i Östersjöländerna

$
0
0
Paneldiskussion med Dennis Rodwell, Wessel de Jonge, Panu Lehtovuori och moderator Alexandra Warr.
Den internationella konferensen From Postwar to Postmodern – 20th Century Built Cultural Heritage, the 6th Baltic Sea Region Cultural Heritage Forum, hölls 28–30 september i Kiel, med deltagare från tolv länder. Konferensen var ett mycket lyckat samarrangemang mellan de statliga kulturarvsmyndigheterna i Östersjöländerna, inom ramen för Monitoring Group on Cultural Heritage in the Baltic Sea States.
Konferensens internationellt erkända keynote speakers var Sir David Chipperfield (David Chipperfield Architects, UK), Mart Kalm (Estonian Academy of Arts), Wessel de Jonge (W. de Jonge Architecten, NL) och Susan Macdonald (The Getty Conservation Inst. USA). Syftet med konferensen var att öka medvetenheten om efterkrigstidens och det sena 1900-talets byggda kulturarv i en östersjökontext. Konferensen fokuserade på att belysa följande tre huvudteman:
  • Det historiska arvet avseende efterkrigstidens och det sena 1900-talets samhällsplanering och arkitektur i östersjöländerna.
  • Värdena i det sena 1900-talets byggda kulturarv i regionen.
  • Strategier för bevarande och metoder för värdering och urval.
Flera av talarna belyste likheterna mellan hur välfärdsstaten fysiskt har uttolkats i östersjöområdet, trots den tidigare uppdelningen i öst och väst, och försökte därigenom peka på gemensamma och utmärkande drag vad gäller det byggda kulturarvet i regionen. Många var även eniga om att det sena 1900-talets byggda kulturarv snarare bör värderas utifrån sin miljöskapande karaktär än som enskilda monument. Flera av konferensens talare underströk också vikten av att värdera efterkrigstiden och det sena 1900-talets byggda kulturarv utifrån såväl sociala som ekologiska aspekter av hållbarhet och poängterade att ”adaptive reuse” av nödvändighet bör appliceras i långt större utsträckning än det görs idag. Under konferensen avhandlades även huruvida skapandet av kulturarv är ett sätt att hantera (samhälls-)förändring och varför det är viktigt att hantera processer rörande förståelsen för ”difficult heritage” för att ett land ska kunna utvecklas i riktning mot en hållbar framtid byggd på demokratiska värderingar. Avslutningsvis berörde flera talare även hur förutsättningarna för offentligt kulturmiljöarbete har förändrats under senare år och poängterade vikten av ökat samarbete mellan de aktörer som idag finns på fältet. Man efterlyste även en ökad samverkan kring gemensamma strategier för bevarande i östersjöregionen samt en samsyn vad gäller metoder för värdering och urval. I anslutning till konferensen har Monitoring Group upprättat ett gemensamt uttalande, ett så kallat Joint statement, som syftar till ökat samarbete kring efterkrigstiden och det sena 1900-talets byggda kulturarv i en östersjökontext. En konferensrapport kommer att sammanställas av Riksantikvarieämbetet och publiceras som nedladdningsbar pdf samt som print-on-demand.  

Våtmarker och betesmarker viktiga för miljömålen

$
0
0
Ekornavallen, betande får

På uppdrag av regeringen har Jordbruksverket föreslagit ändringar av miljöåtgärder i nuvarande landsbygdsprogram. Ändringarna ska stärka möjligheterna att nå flera av miljökvalitetsmålen.

Förslaget innebär bland annat mer pengar till anläggning och skötsel av våtmarker samt höjda ersättningsnivåer till betesmarker med höga natur- och kulturvärden.

Jordbruksverket har genomfört uppdraget har tillsammans med Riksantikvarieämbetet, Havs- och vattenmyndigheten, och Naturvårdsverket. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.

Ny chans att söka medel för forskningsprojekt om energieffektivisering

$
0
0
Solpaneler utanför Hangvar kyrka.
Nu finns nya medel att söka i forskningsprogrammet Spara och Bevara, om energieffektivisering i Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Totalt ska 8,5 miljoner kronor fördelas inom programmet. Ansökningarna ska vara hos Energimyndigheten senast den 5 december 2016 kl. 13.00.
Områden man kan söka inom är bland annat kategorisering av byggnadsbeståndet - att stärka helhetssynen samt bygga upp och utveckla kunskapsbasen kring det nationella beståndet av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Ett annat område är utnyttjandet av gammal teknik i nya tillämpningar - att ta fram ny kunskap och förena äldre och mer moderna tekniker och material i nya innovativa tillämpningar för energieffektivisering. Det går bland annat också att söka inom incitament för energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, som kan handla om att ta fram ny kunskap som kombinerar samhälls- privat eller företagsekonomiska frågor med kulturvård och energieffektivisering.

Om programmet

Forskningsprogrammet Spara och bevara startade 2006 på initiativ av Energimyndigheten och handlar om att förmedla kunskap, utveckla tekniklösningar samt metod- och teknikutveckling som bidrar till en energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Detta utan att kulturhistoriska värden i byggnader, dess utsmyckning, inredning eller inventarier förstörs eller förvanskas. Riksantikvarieämbetet deltar i forskningsprogrammets programråd, som bistår Energimyndigheten med att granska ansökningar. Forskningsprogrammet inriktade sig till en början på kyrkor och slott men har nu även fokus på det bredare byggnadsbeståndet byggt före år 1945, vilket står för en fjärdedel av den totala energianvändningen i Sverige. Mer information om forskningsprogrammet hittar du på Spara och bevaras hemsida, hos Energimyndigheten eller här på Riksantikvarieämbetets webb.

Riksantikvarieämbetets höstmöte ser du här

$
0
0
larsinleder
Den 8-10 november ägde årets Höstmöte rum som inleddes av riksantikvarie Lars Amréus och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på Nalen i Stockholm. Majoriteten av programpunkterna finns att se i efterhand på raa.se/play. Temat på mötet var jämlikhet inför det förflutna och bland talarna fanns namn som sociologen, författaren och kulturskribenten Tiffany Jenkins, samtidsanalytikern Per Grankvist och filmaren Roozbeh Janghorban.
Här kan du se onsdagens och torsdagens alla seminarier och talare på film: raa.se/play https://www.youtube.com/playlist?list=PLKrB8_QR_fyEbjxNMbOR3oqud5wPHbqqe Höstmötet kunde också följas på Twitter och Instagram, hashtag #hostmote. Riksantikvarieämbetets höstmöte 2016 På Flickr finnsbilder från höstmötet, fria att använda under en Creative Commons-licens. 

Myndigheten för kulturanalys publicerar statistik över kulturmiljöområdet

$
0
0

Nu har Myndigheten för kulturanalys publicerat en rapport för statistik över kulturmiljöområdet. I rapporten redovisas bland annat statistik över antalet byggnadsminnen, fornlämningar och områden utsedda till riksintressen för kulturmiljö.

Den redovisar även siffror över statliga anslag samt kulturmiljöarbetet på länsstyrelser, i kommuner och det civila samhället. Dessutom presenteras statistik om markanvändning och bebyggelse. Rapporten ingår i uppdraget om officiell statistik för kultur och fritid som Kulturanalys sedan 2012 ansvarar för. För kulturmiljöområdet publicerades statistik senast 1997.

Rapporten och mer information hittar du på Kulturanalys hemsida.

 

Kontakt: Charlotte Hamilton, charlotte.hamilton@raa.se

Årets förtjänstmedalj tilldelas Roozbeh Janghorban och Thorbjörn Enberg

$
0
0
Roozbeh Janghorban och Thorbjörn Enberg.
Årets förtjänstmedalj delas i år mellan Roozbeh Janghorban och Thorbjörn Enberg från Harads. Tillsammans har de tillgängliggjort Harads kulturhistoria och flätat samman bygdens förflutna med dess nutid.
Medaljerna delades ut på Riksantikvarieämbetets Höstmöte på Nalen i Stockholm den 9 november. Motiveringen lyder: "för att ni genom ert nyfikna samarbete och gemensamma engagemang för Harads kulturhistoria visat att alla, oavsett bakgrund, kan göra anspråk på det kulturarv som format Sverige" Roozbeh Janghorban och Thorbjörn Enberg har tillsammans redigerat ett stort videomaterial från Harads historia. Enbergs far fotograferade och filmade i Harads på 40- och 50-talen. Janghorban är regimkritisk filmare och flykting från Iran. Han kom till Sverige 2012. Hans professionella kunskaper inom videoredigering och fotoretuschering kom väl till pass i hembygdsföreningens arbete med att digitalisera den rika film- och fotoskatten från Harads. I mötet har nya kontakter uppstått och Roozbeh Janghorban har även arbetat med att föra in de många asylsökande som bor i Harads sedan tidigt 2000-tal i hembygdsföreningens arkiv.  En grupp som tidigare varit osynlig i arkivet. https://youtu.be/K9SK5Jbgghc

Vad är det ni har gjort?

Thorbjörn: Det är en bra fråga. För min del är det ett mångårigt arbete och mötet med Roozbeh utgör bara kronan på verket. Egentligen handlar det om hur gamla bilder kan skapa nya relationer. Hans yrke som filmare föll lämpligt in med det jag höll på med själv och genom hembygdsföreningen. I hembygdsföreningen har vi en bild- och datagrupp som och scannat 9 000 bilder. Vi och föreningen har organiserat dem för att publiceras på Hembygdsföreningens sida Bygdeband. Jag har, med hjälp av Roozbeh sammanställt sex filmer på min pappas material från Harads. Roozbeh: Jag hjälpte hembygdsföreningen och Thorbjörn med att klippa film och göra en del retuschering av foton. Jag hjälpte även till att förbättra ljudet. Jag har också ansträngt mig för att visa upp de asylsökande som kommit till Harads från 2004 och framåt, för att synliggöra dem i arkivet. Min hjälp var inte avgörande på något sätt, men den kan ha hjälpt till att skapa en ny kontaktyta i samhället genom att ge gammalt material ett nytt sammanhang och fått den att nå nya grupper. Av Harads omkring 500 invånare utgörs omkring 120 av asylsökare. Thorbjörn blev nyfiken på Roozbeh en dag i kyrkan i samband med en konsert, när han såg att Roozbeh rörde sig i mittgången med en kamera. Thorbjörn: Jag knackade honom på axeln och frågade vad han gjorde och presenterade mig själv. Kontakten blev inledningen på en vänskap och ett kompanjonskap. I tre års tid träffades de varje vecka för att arbeta med Harads videomaterial eller bara för att umgås under Roozbehs långa asylprocess. Vad betydde då hjälpen för Thorbjörn och hembygdsföreningen? Thorbjörn: Min pappas material bestod av 28 filmrullar 9,5 millimeters smalfilm. Totalt 4 timmar film. Det mesta svart/vitt.  Jag tänkte att de inte är så mycket värda i en låda. De hade lagrats i 45 år innan jag startade.  Förr eller senare skulle historien vara borta. Det är en historia från hembygden och den har sitt värde. Det har varit väldigt uppskattat i byn och bland besökare på Laxholmens sommarcafé. Där finns en timmerstuga där filmerna rullat så att alla besökare också kunnat se dem. För Roozbeh blev arbetet med Harads bildhistoria en nyckel till förståelse av hans nya hemland. Roozbeh: Det gav mig manga tankar kring hur vi relaterar till en plats som ett hem, eller inte relaterar till en plats som ett hem. Det gav mig en förståelse, på djupet, i värdet av att vårda, ta hand om och bevara andra människors minnen. Arkiven är helt avgörande för att bära vidare människors minnen. Det är också därför, exempelvis regimen i Iran där jag kommer ifrån, vill att vissa minnen helt enkelt ska försvinna. Folket å andra, sidan kämpar för att hålla minnena vid liv. Roozbeh håller på med ett filmprojekt som berör hans flykt från iranska Esfahan och kontakten med Harads minnen. Roozbeh: Jag tar mig an minnen ur ett poetiskt perspektiv. Jag gör inte film om hembygdsrörelsen och arbetar inte med journalistiska arbetsmetoder. Jag vill utforska vikten av minnen och nostalgikänslor för människor. Jag utvecklade själv känslor av nostalgi i Harads när jag arbetade med Thorbjörns filmmaterial. Inte minst när jag kände igen verkliga bilder och platser idag från filmerna som var 60-70 år gamla. I Harads brukade jag promenera mycket och en av mina favoritplatser var kyrkogården. Jag föreställde mig alla människorna vars namn fans inskrivna på gravstenarna. Jag gav dem ansikten. Några av dem hade jag till och med träffat i hembygdsrörelsens arkiv. Å andra sidan upplevde jag också en tomhet. Alla asylsökande som passerat Harads var osynliga I byns officiella minnesbank. I Harads finns människor av kanske 20 olika nationaliteter, men de fans inte I arkiven.

Vad betyder priset för er?

– Självklart är det en ära. Jag är väldigt nöjd och tacksam för priset. Jag hade inga sådana förväntningar när jag kom till det här landet. Jag gjorde bara de där vanliga sakerna som man gör i livet för att det ska kännas normalt. Jag försökte bara leva livet så som ett liv ska levas. – Jag är tacksam och det känns spännande, men jag vet inte om jag är värdig det. Ingenting jag gjort har varit med det målet. Men det känns som en generös gest för något som man gjort med hjärtat för hembygden. Det ger en uppskattning för att fortsätta forntiden i nutiden och samtiden för framtiden. I Harads hembygdsförening låg fotoalbumen i ett skåp för att de inte skulle försvinna och det var nästan aldrig någon som tittade i dem. Nu lägger vi ut dem så alla kan se. En del av bildmaterialet från Harads finns på hembygdsföreningens hemsida www.edefors.se

Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj

Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj delas ut årligen, sedan 1981, till en person som gjort stora insatser inom kulturmiljövården, helst utanför det professionella fältet. Medaljen delas ut i samband med Riksantikvarieämbetets årliga Höstmöte.

Ny vägledning för statliga byggnadsminnen

$
0
0
Vägledning för statliga byggnadsminnen
Riksantikvarieämbetet har tagit fram en ny vägledning för statliga byggnadsminnen som nu täcker hela förordningen som ändrades 2014.
Hänsyn har också tagits till ändrade omvärldsfaktorer samt erfarenheter från den tidigare vägledningen som endast omfattade tillståndsansökan och tillståndprövning av ändringar. Nu ges allmänna råd om till exempel byggnadsminnesförklaring, skyddsbestämmelser, ändringar i strid med skyddsbestämmelser, tillsyn och antikvarisk medverkan. Till viss del är råden tillämpliga även när det gäller byggnadsminnen enligt kulturmiljölagen. Vägledningen vänder sig i första hand till de statliga fastighetsförvaltande myndigheterna men kan även vara till hjälp och informationskälla för antikvarier, konsulter, entreprenörer, brukare och andra intresserade som söker information om förordningen och hur Riksantikvarieämbetet tillämpar den. Kontakt: Oiva Isola, Kulturmiljöavdelningen

Ny forskning om det industriella arvet

$
0
0
industrihistoriskapublikationer
Nu finns tre nya forskningsrapporter om Bergslagens industriella kulturarv. De tre publikationerna har finansierats med FoU-anslag från Riksantikvarieämbetet.
De tre rapporterna heter i tur och ordning: Bergslagen – en industriregion i upplösning?, Industriarv som tillväxtmotor. Ännu en satsning i luttrat Bergslagen och Industrihistoriska värden – formering och omförhandling. Projektet har fördjupat och förmedlat kunskaperna om Bergslagens industriella kulturarv som en resurs i den regionala utvecklingen. Forskningen har genomförts i anslutning till Bergslagssatsningens område Kultur och Turism. Med professor Maths Isacson som projektledare har FoU-projektet resulterat i tre forskningsrapporter som med olika frågeställningar problematiserar och analyserar Bergslagens industriella kulturarv. Rapporterna finns att beställa som print on demand i Samla(se länkar i ingressen).Läs mer om projektet i FoU-katalog www.FoU-Katalog.se > Brytpunkt Bergslagen Kontakt: Karin Arvastson, karin.arvastson@raa.se, 08 - 5191 8422

Placat och påbudh om gamble monumenter och antiquiteter – 350 år

$
0
0
Placatet
För 350 år sedan trädde Sveriges första fornlämningslag i kraft, Placat och påbudh om gamble monumenter och antiquiteter. Detta vill vi uppmärksamma med två utställningar, en här på hemsidan och en på Torget i Östra stallet, Storgatan 41 i Stockholm, där du kan se originalmaterial som förvaras i myndighetens arkiv och bibliotek, samt med en intervju i vår K-podd.
Plakatet motiverades med att kulturhistoriska lämningar dagligen förstördes av samtidens ovarsamhet; skattletning, återanvändning av gamla fornlämningar som byggnadsmaterial liksom raseringen av kloster angavs som exempel. Att fornminnesplakatet drevs igenom var till stor del rikskanslern Magnus Gabriel De la Gardies (1622–1686) och riksantikvarien Johan Hadorphs (1630–1693), förtjänst; den förra hade makten att göra det, den senare stod för idéerna om vad den skulle innehålla. Riksantikvarie Johan Hadorph, som själv genomförde många resor under vilka han noterade kyrkor, gravstenar och fornlämningar. Riksantikvarie Johan Hadorph, som själv genomförde många resor under vilka han noterade kyrkor, gravstenar och fornlämningar. Foto: Bengt A. Lundberg (Ingen upphovsrätt) Med undantag för några juridiska dokument som rörde antika byggnader i Rom är plakatet världens äldsta kulturminneslag. Vad som främst gör den unik är att den är generell till sin karaktär; dels berörde den hela det dåvarande Sverige inklusive Finland, dels gällde den alla listade lämningstyper och inte bara utpekade enskilda objekt. Sedan 1666 har en lång rad nya lagar som rör äldre kulturhistoriska lämningar av olika slag blivit instiftade. Den senaste i raden kom 1988 och går sedan 2014 under namnet Kulturmiljölagen. I Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek återfinns dessa lagar och handlingar som upprättades i samband med deras tillkomst. Kontakt: Ola W Jensen, ola.jensen@raa.se

E-pliktleverans till Kungliga biblioteket – så här gjorde vi på Riksantikvarieämbetet

$
0
0

Nu har Riksantikvarieämbetet startat med leverans av e-plikt till Kungliga biblioteket (KB). Enligt Lagen om pliktexemplar av elektroniskt material (SFS 2012:492) ska vi i likhet med andra myndigheter leverera in digitala publikationer till Kungliga biblioteket. Lagen syftar till att samla in och bevara digitala publikationer till stöd för forskningen, den omfattar däremot inte tillgängliggörande av publikationerna.

Det levererade materialet blir sökbart i den nationella bibliotekskatalogen Libris. Om den institution som levererar in material tillhandahåller en beständig länk för publikationen kan den också läsas i Libris. I och med att många institutioner står inför att leverera in e-plikt, vill vi dela med oss av hur vi gjorde på Riksantikvarieämbetet.

Ett exempel på hur en av Rikantikvarieämbetets e-pliktsposter ser ut i Libris. Den som vill läsa publikationen klickar på länken till Samla under rubriken Internetlänk. Ett exempel på hur en av Riksantikvarieämbetets e-pliktsposter ser ut i Libris. Den som vill läsa publikationen klickar på länken till Samla under rubriken Internetlänk.

För vår del stod det tidigt klart att vi ville använda oss av en automatiserad metod. Avgörande faktorer  var mängden publikationer och att vi hade ett system på plats varifrån publikationerna kunde hämtas maskinellt.

Vi levererar från Samla – Riksantikvarieämbetes öppna arkiv, vilket är ett relativt nytt system som redan från början satts upp med e-plikten i åtanke när det gällde vilka uppgifter om de digitala publikationerna som skulle finnas med. Från Samla ville vi få med så mycket uppgifter som möjligt och vi valde därför den utförligaste metadataspecifikationen som KB erbjuder, nämligen Bibliografiska metadata i MODS enligt FGS-PUBL vid leveranser av elektroniska dokument till Kungliga biblioteket.

Vi utgick först ifrån en leveransmetod i formatet RSS men insåg att det skulle innebära att vi inte fick med all den information som vi önskade. Vi valde därför leveransmetoden OAI-PMH. När en digital publikation (som är utgiven av Riksantikvarieämbetet) läggs in i Samla hämtas den samma dag av Kungliga biblioteket via en så kallad feed och visas dagen därpå i Libris. De poster som vi levererat till Libris förses sedan med mer information av vårt eget bibliotek, Vitterhetsakademiens bibliotek, för att publikationerna ska bli ännu lättare att hitta.

I arbetet med att sätta upp vår e-pliktleverans har vi haft ett ovärderligt stöd från Kungliga bibliotekets personal både när det gäller system- och metadatafrågor.

Kontakt

Annalena Cronemo, bibliotekarie, Riksantikvarieämbetet/Vitterhetsakademiens bibliotek.

Johan Carlström, förvaltningsledare, enheten för informationssystem.

 

Inspirationsdag för strategisk samhällsutveckling och tillväxt

$
0
0
Gruvuppdraget 2017_webb_orange_illustr_Helena_Duveborg_CC-BY
Vill du ta del av hur metoder och arbetssätt för hur kulturmiljö kan bidra till attraktiva regioner – för människor att besöka, leva och bo och att driva och utveckla sin näring i? Och hur en kulturmiljö, en kommun och ett länsmuseum genom samarbete kan bidra till etablering av nyanlända? Då är du varmt välkommen till en inspirationsdag kring dessa frågor den 1 februari 2017.
Med Bergslagens gruvmiljöer som utgångspunkt har Riksantikvarieämbetet i regeringsuppdraget ”Att främja attraktiva kulturmiljöer” prövat hur historiska perspektiv och kulturmiljöarbete bidrar till besöksnäring, samhällsdeltagande och affärsutveckling. Nu kan vi presentera arbetet och bjuder in till en heldagskonferens den 1 februari 2017, i den inspirerande takvåningen på Färgfabriken i Stockholm. Under konferensen med tema "Kulturmiljö som framgångsmotor" får du ta del av projektets resultat, erfarenheter och goda exempel, som kan inspirera och bidra till att skapa attraktiva regioner där människor vill vistas, verka och växa. Aktuella områden som tas upp i programmet är:
  • Kulturarv för turism och besöksnäring – vi har prövat metoder för att arbeta med hållbar turism och utveckling av produkter och tjänster förankrade i kulturhistoriska värden.
  • Kulturarv för samhällsdeltagande – vi har utvecklat arbetssätt där kulturmiljö är en resurs för integration och etablering av nyanlända.
  • Kulturmiljöarbete som kraft i regionalt tillväxtarbete – vi presenterar lärdomar och resultat från den forskningsstudie som följt uppdraget.
Konferensen är den avslutande aktiviteten i Riksantikvarieämbetets regeringsuppdrag ”Att främja attraktiva natur- och kulturmiljöer i nya och befintliga gruvsamhällen”, även kallat Gruvuppdraget. Läs mer om konferensen, anmälan öppnar nästa vecka.

Dags att söka bidrag för ideella organisationer

$
0
0
ideell organisation som fått bidrag från Riksantikvarieämbetet. Utflykt med juniorläge
Nu är det dags för ideella organisationer inom kulturmiljöområdet att söka bidrag hos Riksantikvarieämbetet för 2017. Sista ansökningsdag är den 17 januari 2017.
Syftet med bidraget är att kunna stötta och utveckla det engagemang som finns runt om i landet. De ideella krafterna bidrar till människors möjligheter att uppleva, förstå och ta ansvar för kulturmiljön, och att främja mångfalden av kulturmiljöer som bevaras, används och utvecklas. Frivilliga insatser bidrar också till att de nationella målen för kulturmiljöarbetet nås.

Vem/vilka kan söka bidraget?

Enligt 3§ i Förordningen om statsbidrag till ideella organisationer får bidraget gå till en ideell organisation som verkar inom kulturmiljöområdet och som är:
  • självständig,
  • demokratiskt uppbyggd och i sin verksamhet respekterar demokratins idéer,
  • har bedrivit verksamhet under minst två år före ansökan,
  • bedriver verksamhet av nationellt intresse, och
  • i fråga om medlemskap är öppen för alla eller är en sammanslutning av organisationer som har enskilda medlemmar. Statsbidrag får även lämnas till en stiftelse dock ej till en statlig eller kommunal stiftelse.

Det här kan bidraget gå till

Bidraget kan gå till basverksamheten, till exempel kostnader för kansli, administration eller anställda. Statsbidraget får även lämnas i form av ett etableringsbidrag under högst två år och får inte lämnas om organisationsbidrag beviljas för samma verksamhet. För etableringsbidrag krävs inte att organisationen uppfyller villkoret att organisationen ska ha bedrivit verksamhet under minst två år.
Läs mer och ansök om bidrag till ideella organisationer
  Kontakt: Karin Englesson, tfn 08-5191 8176 karin.englesson@raa.se Eva Waldén Selin, tfn 08-5191 8537 eva.walden.selin@raa.se  

Samlingsforum 2016: från samling till utställning

$
0
0
Anne Bjørke från Bymuseet i Bergen berättar om riktlinjer i Norge på ett seminarium om gallring.
I november samlades 170 deltagare till konferensen Samlingsforum, som i år hölls i Visby. Årets tema ”Från samling till utställning” satte fokus på processer, metoder och verktyg för samlingsförvaltning och utställningsarbete. En del av allt det arbete som pågår bakom kulisserna på museerna.
Keynote-föreläsare Maurice Davies från The Royal Academy of Arts, talade under rubriken “From collections to exhibitions to people: Making a collection an asset not a burden”. Han berättade om hur attityderna till samlingar har förändrats i Storbritannien under de senaste 30 åren mot mer fokus på människor, användning och ”impact”. Därefter bjöds på en rad föreläsningar där stora och små museer delade med sig av kunskaper och erfarenheter och varierande infallsvinklar på temat. 7B4A4721 Samlingsforum Foto: Andrei Alexa/Riksutställningar

Seminarier och studiebesök

Konferensens andra dag ägnades åt valbara seminarier och praktiska moment i Riksantikvarieämbetet och Riksutställningars lokaler. Uppskattade seminarier gav exempel på praktiska tillämningar av samlingsförvaltningsstandarden Spectrum och hur man kan gå tillväga när man ska skriva en policy för samlingsförvaltning. I andra seminarier fick vi bland annat lära oss mer om ljus och ljusmätning på museer, om 3D-digitalisering, om val av material och metoder vid packning av museiföremål och mycket mer. Alla deltagare fick också möjlighet att besöka utställningarna vid Gotlands Museum och prata med museipersonalen om allt man ville veta om utställningarna. De riktigt samlingsbitna kunde dessutom besöka Gotlands Museums nya fina magasin och höra om hur det gick till att flytta samlingarna.

Samlingsforum - en mötesplats

En viktig del av Samlingsforum är att vara en mötesplats för olika yrkesgrupper som arbetar med samlingar på museer. – För ett litet museum är dessa träffar ovärderliga både i fråga om kontakter och kunskap, säger Disa som till vardags är museipedagog på Judiska Museet i Stockholm. Årets Samlingsforum arrangerades av Riksantikvarieämbetet i samarbete med Riksutställningar, Gotlands Museum och Riksförbundet Sveriges Museer. En konferensrapport kommer att sammanställas och publiceras som nedladdningsbar pdf.

Ny rapport om Förbifart Stockholm och Drottningholm

$
0
0
Drottningholm. Världsarv i  vintertid.Trafikverket planerar för två vägprojekt som berör Drottningholms slott som världsarv och statligt byggnadsminne: E4 Förbifart Stockholm och väg 261 (Ekerövägen). Onsdagen den 30 november presenterar Trafikverket en konsekvensbeskrivning av vägprojektens påverkan på världsarvets värden. Regeringen har godkänt förbifarten. Men för att Trafikverket ska få genomföra vägbygget har regeringen ställt som krav att myndigheten ska samverka med Riksantikvarieämbetet, Statens Fastighetsverk och Ekerö kommun för att hitta lösningar som minimerar skadan på riksintresset och det statliga byggnadsminnet och som inte hotar världsarvet Drottningholm. Konsekvensbeskrivningen som nu är framtagen är ett led i det arbetet.

Icomos International bedömer

Riksantikvarieämbetet skickar in en konsekvensbeskrivning för kulturarvet (Heritage Impact Assessment, fas 2) till Unescos världsarvscenter den 30 november 2016. Rapporten är beställd av Trafikverket. Att det är Riksantikvarieämbetet som sänder rapporten till Unescos världsarvscenter beror på att Riksantikvarieämbetet företräder Sverige i frågor som rör världsarv internationellt. Icomos International är den internationella instans som ska bedöma konsekvenserna för världsarvet av de föreslagna åtgärderna.

Trafikverket ansvarar

Trafikverket ansvarar för rapporten. Riksantikvarieämbetet har medverkat genom att lämna synpunkter och faktauppgifter. För mer information om de föreslagna åtgärderna och för att läsa rapporten (HIA,fas 2) se Trafikverket. Riksantikvarieämbetet svarar här på några frågor som rör Drottningholm och Riksantikvarieämbetets roll i processen. Mer om världsarv här.

Standarder för packning och transport

$
0
0
Packning av föremål
Kulturföremål löper alltid en risk för skador i samband med transport. Riskerna kan minimeras genom omsorgsfull packning och väl planerade transporter. Flera museer har nu prövat europeiska standarder som ett nytt verktyg i arbetet.
Packning och transport av föremål tillhör vardagen i museernas arbete. En transport innebär alltid en risk för skador. Många transporter sker internt men också i samband med in- och utlån, både nationellt men alltmer även internationellt. Säkerhet, logistik och materialval är ledord för att minimera risken för skador på värdefulla kulturföremål. Hittills har 26 standarder tagits fram inom det europeiska samarbetet för standardisering inom kulturvården. Standarderna har gemensamt tagits fram av en bred uppslutning av experter från olika länder. Flera standarder är särskilt framtagna som stöd för museernas arbete.

Museer som testpiloter

Under 2016 bjöd Riksantikvarieämbetet in till ett samarbete för att pröva nyttan av tre standarder som rör kontroll, packning och transport av kulturföremål. Världskulturmuseerna, Historiska, Västerbottens museum och Stiftelsen Nordiska museet har nu påbörjat ett arbete med att tillämpa standarderna i den löpande verksamheten. – Det finns ett skriande behov av standarder för stora delar av vårt arbete, menar Christian Stadius, konservator vid Världskulturmuseerna. Att utarbeta standarder för det löpande arbetet är en nödvändighet i ett framtida museiarbete, som alltmer internationaliseras. Standardisering är en väg som är oundviklig. Testperioden avslutades med en diskussion kring både nyttan av standarderna och utmaningar i tillämpningen av dem. Standarderna upplevs ha stor relevans, särskilt i dialogen med externa organisationer och transportfirmor, eller i försäkringsärenden då skada uppstått. De är ett bra stöd för utvecklingen av de egna rutinerna och som stöd för den egna beställarrollen. Suzanne Steneberg, konstantikvarie vid Västerbottens museum: – Om museerna tillämpar samma standard så ökar kraven på transportörerna. Det förenklar både beställning och mottagande samt ökar säkerheten på transporten. Möte med museer Foto: Gabriella Ericson (CC BY)

Stora effekter på sikt

Standarder kan ge stora effekter på sikt, när fler och fler arbetar på liknande sätt. De deltagande museerna ser olika sätt att integrera standarderna i sin verksamhet. De kan vara en del av förvaltningsplaner, stöd i upphandling och för egen kompetensutveckling. Det tar dock tid innan standarderna når ut ordentligt i organisationen. Sara Ellenius, sektionschef på Stiftelsen Nordiska museet, ser en viktig framgångsfaktor i att hon som chef är tydlig med att standarder kan vara till stor nytta för arbetet. En annan standard som fler och fler museer har börjat använda är SPECTRUM, som definierar dokumentationskrav för de viktigaste processerna inom samlingsförvaltningen. De standarder som nu prövats ses som ett komplement till SPECTRUM, som inte beskriver specifikationer för packning och transport.

Utmaningar framöver

Efter testomgången diskuterades också en del problem och utmaningar med standarderna. Vissa delar kändes inte relevanta, eller på för hög detaljnivå. Vissa detaljer saknas och bör inarbetas i kommande versioner. Även kostnaden av standarderna lyftes som ett hinder för museerna. De flesta ansåg kostnaderna som överkomliga i förhållande till nyttan, men det kan vara svårt för mindre museer att motivera inköp under en redan ansträngd ekonomi. Det svenska standardiseringsorganet SIS är dock berett att bunta flera standarder som paket för att på så sätt få ned priset.

Kommande standarder

Fler standarder är på gång inom det europeiska samarbetet. Nu i somras lanserades en standard för skadedjurskontroll och till våren kommer bland annat en standard om nybyggnation för förvaring och användning av samlingar. På SIS hemsida hittar du både information om olika standarder och mer information om standardiseringsarbetet: På Riksantikvarieämbetets hemsida hittar du mer om myndighetens arbete med standardisering.  

Mer att läsa för alla fornvänner

$
0
0
Logga Svenska fornminnesföreningens tidskrift
Det finns en ny, digital källa tillgänglig på nätet, Svenska fornminnesföreningens tidskrift. Alla artiklar mellan 1871 till och med 1905 är publicerade i samla.raa.se.
Svenska fornminnesföreningens tidskrift ger en fascinerande inblick i framväxten av svensk arkeologi som en självständig vetenskap under sena 1800-talet och tidiga 1900-talet. Bland artikelförfattarna finns Oscar Montelius, Hans Hildebrand, Hjalmar Stolpe och många fler arkeologer och kulturpersonligheter. Artiklarna är en fängslande tidsspegel av den dåtida arkeologiska debatten och utvecklingen av ett forum för vetenskapligt tankeutbyte. Svenska fornminnesföreningens tidskrift (1871-1905) är en av föregångarna till den antikvariska tidskriften Fornvännen. Båda tidskrifterna finns tillgängliga på nätet via Samla, Riksantikvarieämbetets publiceringsplattform. Direktlänk till startsidan för Svensk fornminnesförenings tidskrifts startsida är: http://samla.raa.se/xmlui/handle/raa/8672 Artiklar och texter är också sökbara via Google eller Samlas eget sökverktyg. Digitaliseringen av Svenska fornminnesföreningens tidskrift har bedrivits i 2 projekt. På uppdrag av Jan Peder Lamm digitaliserades häfte 1-7 med medel från Helge Ax:son Johnsons stiftelse. Digitaliseringsleverantör var JaSun KB. Det andra och senare digitaliseringsprojektet av häfte 8 till 37 drevs av Svenska fornminnesföreningen med medel från Vitterhetsakademien. Digitaliseringsleverantör till det projektet har varit Mediakonverteringscentrum (MKC), Riksarkivet. Riksantikvarieämbetet har publicerat alla årgångarna i Samla. Artiklarna har samma format (pdf) och ungefär samma utseende som tidskriften Fornvännen. Här finns en ny digital källa som vi hoppas kommer till nytta för forskarsamhället och alla som är intresserade av svensk arkeologihistoria. Gun Larsson /Vitterhetsakademiens bibliotek, Riksantikvarieämbetet
Viewing all 1411 articles
Browse latest View live