
Gruvnäringen har under lång tid format samhällen och landskap. De historiska spåren efter gruvnäringen är idag värdefulla delar av kulturlandskapet på många håll i Sverige, både som livsmiljöer av stort värde och som potentiella besöksmål. Regeringen har gett i uppdrag till Riksantikvarieämbetet att utveckla, samla och sprida goda exempel på hur kulturarvet kan främja gruvturismen.
- Uppdraget innebär att vi ska ta ett helhetsgrepp över dessa frågor. Det är viktigt både för att ta tillvara det kulturhistoriska arv som byggts upp under lång tid och för möjligheterna att stärka arbetet med att skapa tillväxt och arbetstillfällen i de regioner som berörs, säger riksantikvarie Lars Amréus.
Riksantikvarieämbetet har sedan tidigare varit engagerat i dessa frågor, bland annat som drivande i utvecklingen av den så kallade Bergslagssatsningen. Det är en långsiktig strategisk satsning som ska främja regional tillväxt genom utveckling av besöksmål samt bättre förutsättningar för entreprenörskap och hållbar förvaltning av de bergshistoriska miljöerna.
Uppdraget till Riksantikvariatämbetet inriktas framförallt på miljöerna i Bergslagen, men också Väster- och Norrbotten, och ska ske i samarbete med länsstyrelserna, Tillväxtverket, berörda parter och aktörer som har ansvar för regional tillväxt. Uppdraget omfattar totalt 4,1 miljoner kronor under 2014-16, och ska slutredovisas till Näringsdepartementet den 1 mars 2017.