Lär dig mer om järnhantering och ett bortglömt krig i Skåne, pest och gånggrifter i Västergötland eller glaciärarkeologi i Lappland. Låt dig guidas runt omgivningarna vid Högs kyrka i Hälsingland, vid hällristningarna i släpljus i Bohuslän eller genom andra historiska landskap runt om i Sverige.
Nu på söndag den 25 augusti arrangeras Arkeologidagen, den nationella temadagen för arkeologi som samordnas av Riksantikvarieämbetet. Alla är då välkomna att besöka de lokala aktiviteter som arrangeras runt om i Sverige – många på historiska platser.
Följ arkeologers arbete
Vill du veta hur arkeologer arbetar och kanske följa med mer än 1 000 år bakåt i tiden? Upptäck föremålen, hantverket och arkeologens spännande arbete. Under dagen kan du få delta i utgrävningar, guidas genom fornlämningsområden och lyssna på berättelser med kulturhistoriska teman på många historiska platser runt om i Sverige. Vid vissa arrangemang anordnas även särskilda barnaktiviteter.
Aktiviteterna genomförs av engagerade arkeologer, museer, fornbyar, organisationer och andra kulturhistoriska aktörer runt om i Sverige. Att besöka arrangemangen är kostnadsfritt, utom i de fall ordinarie entréavgift förekommer.
I år innehåller programmet drygt 50 lokala arrangemang, som presenteras landskapsvis på raa.se/arkeologidagen. Fler kan ännu tillkomma då anmälan för arrangörer är öppen några dagar till.
Vill du också berätta om en plats, en fornlämning eller ett fynd? Läs mer om hur du anmäler din medverkan.
Här är landskapen som deltar
- Arkeologidagen i Blekinge
- Arkeologidagen i Bohuslän
- Arkeologidagen i Dalarna
- Arkeologidagen på Gotland
- Arkeologidagen i Halland
- Arkeologidagen i Hälsingland
- Arkeologidagen i Lappland
- Arkeologidagen i Skåne
- Arkeologidagen i Småland
- Arkeologidagen i Södermanland
- Arkeologidagen i Uppland
- Arkeologidagen i Värmland
- Arkeologidagen i Västergötland
- Arkeologidagen i Västmanland
- Arkeologidagen i Ångermanland
- Arkeologidagen i Östergötland
Om Arkeologidagen
Riksantikvarieämbetet är initiativtagare och samordnare för Arkeologidagen, den nationella temadagen för arkeologi, som årligen har arrangerats den sista söndagen i augusti i mer än 35 år. Syftet att engagera och stimulera till vidare kunskap om arkeologi och dess möjligheter liksom att låta besökare uppleva och utforska fornlämningar och förhistoriska miljöer ”på riktigt”!