Riksrevisionen överlämnade 2013-12-12 sin granskning av statens hantering av riksintressen som hinder för bostadsbyggande till Riksdagen. Granskningens slutsats är att statens hantering av riksintressen i många fall hindrar och försvårar för kommuner med bostadsbrist att planera byggandet av nya bostäder. Riksrevisionens rapport ger en samlad bild av svagheterna i den statliga hanteringen av riksintressen, och Riksantikvarieämbetet stämmer till stor del in i rapportens rekommendationer till de olika statliga aktörerna. För att hushålla med nationellt viktiga resurser och samtidigt tillgodose samhällets behov av bostäder krävs tydligare vägledning och att en mer ändamålsenlig tillämpning kommer till stånd.
Riksantikvarieämbetet ställer sig dock frågande till delar av granskningen.
Resonemanget missar systemets poäng
Det första frågetecknet rör rapportens i huvudsak kvantitativa resonemang kring antalet hindrade byggplaner. I granskningen dras nästintill likhetstecken mellan en stoppad byggplan och riksintressen som olämpligt hinder. Att en viss andel detaljplaner överprövas av Länsstyrelsen, och att planer justeras eller avförs under planprocessens gång visar i sig endast att riksintressesystemet tillämpas ungefär så som det var tänkt.
För att bedöma om kommunernas planer för bostadsbebyggelse på ett orimligt sätt har hindrats av statens hantering av riksintressen krävs en analys av åtgärdens lämplighet. D.v.s. har riksintresset inneburit hinder mot sådana åtgärder som kan påtagligt skada riksintressen och därför är olagliga, eller har även sådana åtgärder som inte kan anses vara olämpliga hindrats med hänsyn till riksintresset? Någon analys av åtgärdernas art och lämplighet med hänsyn till berörda riksintresse görs inte i granskningen. Det är därför inte möjligt att utifrån granskningen bedöma om riksintressesystemet på ett felaktigt eller onödigt vis hindrar bostadsbyggande.
1+1=3?
Rapportens slutsatser bygger på bedömningen att statens hantering av riksintressen hindrar planeringen av nya bostäder, även i de fall då planer inte överprövas eller upphävs. Långa och osäkra processer kan, enligt granskningen, avskräcka kommuner och exploatörer från att planera bostadsbyggande i anslutning till riksintressen. Rapporten konstaterar att i minst 60 % av de tillfrågade kommunerna har bostadsbyggande helt eller delvis hindrats minst en gång de senaste tre åren(2013:21, sid 34). Den osäkerhet som präglar tillämpningen är givetvis en allvarlig brist i tillämpningen, och kan sannolikt leda till att vissa byggplaner avstyrs eller åtminstone förhalas.
Beroende på hur man läser den presenterade statistiken framträder dock olika bilder. Samma siffror visar att 70 % av tillfrågade kommuner upplever att den statliga hanteringen av riksintressen inte, eller vid enstaka tillfälle, har hindrat planer på bostadsbyggande (helt eller delvis). Ca 80 % av de tillfrågade kommunerna har aldrig eller endast vid enstaka tillfälle avstått från att ta fram planer för bostadsbyggande i områden som berör riksintresse (2013:21, sid 34). Tillsammans med den låga andelen överprövade planer kan rapportens slutsats att statens hantering av riksintressen i många fall hindrar och försvårar för kommuner att planera byggandet av nya bostäder därför svårligen ses som underbyggd.
Tillämpningen måste förbättras
Oavsett om granskningen visar att bostadsbyggandet i många fall hindras av statens hantering av riksintressen eller ej, så visar den tydligt på bristerna i tillämpningen. Osäkerhet, hos såväl kommuner som länsstyrelse, präglar tillämpningen och behovet av tydligare vägledning och ansvarsfördelning framgår tydligt. Hanteringen behöver förbättras hos såväl de statliga aktörerna som i den kommunala planeringen. De centrala verken har här ett stort ansvar.
Riksantikvarieämbetet skickade ut remissversionen av sin vägledning för kulturmiljövårdens riksintressen idag, 2013-12-20. Förhoppningen är att vägledningen ska kunna bidra till en mer ändamålsenlig tillämpning så att osäkerheten inför hanteringen på sikt minskas.
Riksrevisionens granskning kan läsas här: http://www.riksrevisionen.se/sv/rapporter/Rapporter/EFF/2013/Statens-hantering-av-riksintressen–ett-hinder-for-bostadsbyggande/